מה ההבדל בין אשטנה יוגה לויניאסה יוגה? מה זה כל סוגי היוגה האלה ואיך אני יודע.ת איזה יוגה מתאימה לי?
שיעורי היוגה מציפים את הסטודיואים ברחבי הארץ ולכל סגנון יוגה שם אחר. אם לא נדע איזה יוגה מתאימה לנו ומה זה ויניאסה ומה זה אשטנגה למשל, אנחנו עלולים למצוא את עצמינו בשיעור שלא מתאים ואף עלול להזיק לנו.
אז בואו נעשה קצת סדר ונבין מה סגנון היוגה, שמסתתר מאחורי כל השמות הללו…
אספנו את סגנונות היוגה המרכזיים והפופולריים ביותר ותמצתנו בכמה משפטים את המאפיינים העיקריים של כל סגנון – על מנת שתדעו למה לצפות כשאתם נרשמים לשיעור יוגה כזה או אחר. הסבר מפורט על כל שיטה תוכלו למצוא בספרות מקצועית ובמידע שנמצא ברשת.
קודם כל: כל תירגול יוגה תנועתי הוא האתה יוגה. "הא" – שמש. "תה" – ירח. כך שכל פעם שתראו האתה יוגה תדעו שמדובר בשיעור תנועתי (להבדיל מתירגול פילוסופי, למשל, שגם הוא תירגול יוגה). כל תירגול יוגה תנועתי – משלב גם תירגול אנרגטי – מודעות לנשימה וחיבור בין תנועה לנשימה. יהיו סגנונות ומורים שישימו דגש רב יותר על הצד המדיטטיבי של התירגול, שהינו חלק מפילוסופיית היוגה, ויהיו כאלה שישימו את הדגש על התנועה הפיזית.
אשטנגה יוגה
אשטנגה יוגה – תירגול דינמי עם סדר רצפים ותנוחות קבועים בכל שיעור , השינויים נובעים מכמות הרצפים ובסוג הסידרה (6 סדרות שונות, מתפתחות זו מזו). אשטנגה יוגה היא טכניקה של אימון פיזי שפותחה ע"י פטהבי ג'ויס במחצית הראשונה של המאה ה-20 והפכה פופולרית מאד במערב בזכות האינטנסיביות, העצימות והאתגרים הפיזים.
ויניאסה יוגה
ויניאסה יוגה – תנועה בזרימה, תנועה הדרגתית. שיעורי ויניאסה מגוונים ושונים זה מזה. אם תנוחות היוגה הם כמו "א"ב" ובאשטנה יוגה סדר "המילים" קבוע –בשיעור ויניאסה הרצפים התנועתיים משתנים וכך גם רמת הקושי וקצב התירגול.
אשטנגה ויניאסה
אשטנה ויניאסה – בבסיס השיעור עומדות סדרות הבסיס של זרם האשטנגה יוגה אבל הויניאסה מאפשרת שינויים, התאמות וגיוונים ומאפשרת לחרוג מהסדר הקבוע של התירגול. לכן גם רמת הקושי והקצב משתנים.
איינגר יוגה
איינגר יוגה – השיטה קרוייה על שם מייסדה – ב.ק.ס איינגר. בשיטת איינגאר המיקוד על מבנה התנוחה והמנח המדויק של הגוף בזמן תרגול תנוחות היוגה. להבדיל מויניאסה ומאשטנגה – בתירגול איינגר הדגש הוא על התנוחה עצמה ללא זרימה תנועתית בין מנח למנח. השיטה עושה שימוש רב בעזרים כדי לתמוך בגוף המתרגל ולאפשר לו להתייצב במנח הרצוי.
ויג'נאנה יוגה
ויג'נאנה יוגה – השיטה, שפותחה ע"י אורית סן גופטה, אשר הושפעה הן מפהטבי ג'ויס (אשטנגה) והן מאיינגר שמה דגש הן על הזרימה והדינאמיות והן על הדיוק ומנח הגוף (אסאנה). דרך 7 עקרונות מרכזיים, כל שיעור ויג'נאנה כולל מדיטציה (תירגול מנטלי), פראניאמה (תירגול נשימה) ואסאנה (תנוחה, תירגול פיזי).
יוגה YIN
יוגה YIN – כמו באיינגר, שם שוהים בתנוחה ללא רצף תנועתי כך גם בתרגול YIN.
שלא כמו באיינגר, תנוחות ה YIN יוגה הן רק תנוחות בהן אפשר להרפות, לשחרר ולהגמיש את הגוף. אין צורך לדייק ולהכנס בכוח למנח אלא למצוא את המקום בו הגוף יכול להתמסר ולשחרר מאמץ. התירגול מתכתב עם הרפואה הסינית ובכל תנוחה אנו מניעים את הצ'י, הפראנה, אנרגיית החיים בערוצי האנרגיה ואיברי הגוף השונים.
פאוור יוגה
פאוור יוגה – השם המערבי שניתן לתירגול יוגה דינמי ופחות "מסורתי", היו והדגש בו על חיזוק, חיטוב והזעה ופחות על הצד האנרגטי והמנטלי של היוגה. השפה התנועתית של היוגה בתירגול זורם ומהיר לעיתים עם נגיעות תנועתיות של ענפים אחרים (פילאטיס וכדומה). אימון משפר גמישות, יציבות וסיבולת.
יוגה נשית
יוגה נשית – זרם יוגה הפונה לנשים בלבד ופותח ע"י מירה ארצי פדן במטרה לתת מענה לצרכים השונים והמשתנים בגוף הנשי, בימים השונים של החודש ובתקופות החיים המשתנות. יוגה נשית היא שיטת תרגול המשלבת בין מסורת היוגה לבין הבנת דרך הפעולה הייחודית של הגוף הנשי.